Black and white video

All your console related questions and answers :)
Post Reply
Seniorcelica
Posts: 25
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:03 pm

Black and white video

Post by Seniorcelica » Sun Nov 19, 2017 5:08 pm

I installed a xenogc properly has orange led on power up. Had to do a pot tweak. My originals play properly with full color. My backup plays in black and white. I also have a region switch installed which made no difference. Thanks in advance
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Sun Nov 19, 2017 5:49 pm

Sounds like your region switch is wired either wrong or shorting.
The switch is unnecessary with a XENO anyways as it makes the GC region free.
I recommend removing the region switch and retesting.
User avatar
Extrems
Posts: 594
Joined: Tue Aug 17, 2010 10:40 pm
Location: Quebec, Canada
Contact:

Re: Black and white video

Post by Extrems » Sun Nov 19, 2017 7:30 pm

Are your "backups" from the PAL region?
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Sun Nov 19, 2017 8:38 pm

Hold B while booting in that case. Most people say hold X/Y to force region although best results from holding B and forcing 60hz.
Seniorcelica
Posts: 25
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:03 pm

Re: Black and white video

Post by Seniorcelica » Sun Nov 19, 2017 10:06 pm

so i have 2 gc one has the region mod switch and the other doesnt. so tried 3 different tv, worked only on one perfectly didnt matter what the region was set at. the other gc still only will boot non backups in color but backups are black and white
Attachments
23435079_10155228328705852_2807269317510447454_n.jpg
(135.05 KiB) Not downloaded yet
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Sun Nov 19, 2017 11:06 pm

Did you try forcing 60hz?
Seniorcelica
Posts: 25
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:03 pm

Re: Black and white video

Post by Seniorcelica » Sun Nov 19, 2017 11:07 pm

Yes. Does it matter that I'm using a wave bird
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Sun Nov 19, 2017 11:15 pm

Shouldn't. Have you tried to boot up while holding X/Y?
Seniorcelica
Posts: 25
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:03 pm

Re: Black and white video

Post by Seniorcelica » Sun Nov 19, 2017 11:25 pm

Yes
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Sun Nov 19, 2017 11:27 pm

Maybe your wavebird lag is a problem at boot. Try a different controller
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Sun Nov 19, 2017 11:33 pm

User avatar
Streetwalker
Posts: 1575
Joined: Mon Dec 30, 2013 7:50 am
Location: Israel

Re: Black and white video

Post by Streetwalker » Mon Nov 20, 2017 12:10 am

boredomca wrote:Maybe your wavebird lag is a problem at boot. Try a different controller
This is not a thing.
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Mon Nov 20, 2017 12:19 am

Can't rule out the slight possibility. All wireless have lag, it's impossible not to, plus batteries could be low, dirty pins, stray solder bead causing miniscule disruption, ect..
Plausible, probable, anything is possible.
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Mon Nov 20, 2017 12:25 am

User avatar
Streetwalker
Posts: 1575
Joined: Mon Dec 30, 2013 7:50 am
Location: Israel

Re: Black and white video

Post by Streetwalker » Mon Nov 20, 2017 10:06 am

boredomca wrote:Can't rule out the slight possibility. All wireless have lag, it's impossible not to, plus batteries could be low, dirty pins, stray solder bead causing miniscule disruption, ect..
Plausible, probable, anything is possible.
You have about 15 seconds during bootup to hold your buttons (the whole duration of the startup animation until it fades to black).
Seniorcelica
Posts: 25
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:03 pm

Re: Black and white video

Post by Seniorcelica » Mon Nov 20, 2017 11:55 am

i think i just had the bad luck of the 1st 2 backups were on the list, i burnt another back up and its fine.
User avatar
boredomca
Posts: 173
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:32 am
Location: USA

Re: Black and white video

Post by boredomca » Mon Nov 20, 2017 2:59 pm

Streetwalker wrote:
boredomca wrote:Can't rule out the slight possibility. All wireless have lag, it's impossible not to, plus batteries could be low, dirty pins, stray solder bead causing miniscule disruption, ect..
Plausible, probable, anything is possible.
You have about 15 seconds during bootup to hold your buttons (the whole duration of the startup animation until it fades to black).

I have not had this luck. Wonder if something's wrong with my test cube now.
User avatar
Streetwalker
Posts: 1575
Joined: Mon Dec 30, 2013 7:50 am
Location: Israel

Re: Black and white video

Post by Streetwalker » Mon Nov 20, 2017 3:06 pm

I don't have a xeno hooked up anymore, but the apploader (which is where the xeno does its magic) is executed once the GC is actually able to read from the disc, and when you have a backup inserted, that takes a while as it has to spin up twice.
theclaw
Posts: 309
Joined: Tue Dec 13, 2011 12:01 pm

Re: Black and white video

Post by theclaw » Mon Jan 01, 2018 4:35 pm

boredomca wrote:Sounds like your region switch is wired either wrong or shorting.
The switch is unnecessary with a XENO anyways as it makes the GC region free.
I recommend removing the region switch and retesting.
One caveat is Xeno doesn't switch system language. Swiss settings can help the fussy games, or of course put the chip in a Japanese GC if need be.
Yep I've talked about that quite a bit. Not often witnessed, but it is an inherent technical issue.
50hz from NTSC consoles messes up composite and s-video color.
User avatar
Streetwalker
Posts: 1575
Joined: Mon Dec 30, 2013 7:50 am
Location: Israel

Re: Black and white video

Post by Streetwalker » Mon Jan 01, 2018 4:39 pm

50 Hz on the NTSC AVE will result in PAL-N colors which need an appropriate decoder.
theclaw
Posts: 309
Joined: Tue Dec 13, 2011 12:01 pm

Re: Black and white video

Post by theclaw » Mon Jan 01, 2018 5:05 pm

Streetwalker wrote:50 Hz on the NTSC AVE will result in PAL-N colors which need an appropriate decoder.
Does that mean you have a lead on finding what I doggedly asked for?
https://www.gc-forever.com/forums/viewt ... 56&p=38193
User avatar
Streetwalker
Posts: 1575
Joined: Mon Dec 30, 2013 7:50 am
Location: Israel

Re: Black and white video

Post by Streetwalker » Mon Jan 01, 2018 5:24 pm

No you can't do that, it's not worth it at all when you can just get a PAL unit or use GCvideo. The easiest you can do is get a PAL-N TV. Why you would want to run games in 50 Hz in the first place is beyond me.
Seniorcelica
Posts: 25
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:03 pm

Re: Black and white video

Post by Seniorcelica » Mon Jan 01, 2018 5:43 pm

Just installed a gcvideo Pluto and got color but then it goes to a black screen with audio.
theclaw
Posts: 309
Joined: Tue Dec 13, 2011 12:01 pm

Re: Black and white video

Post by theclaw » Tue Jan 02, 2018 8:49 am

Streetwalker wrote:No you can't do that, it's not worth it at all when you can just get a PAL unit or use GCvideo. The easiest you can do is get a PAL-N TV. Why you would want to run games in 50 Hz in the first place is beyond me.
Well you made it sound like a PAL-N to PAL decoder exists. But that's way off topic.
Seniorcelica wrote:Just installed a gcvideo Pluto and got color but then it goes to a black screen with audio.
Does (past tense if a DOL-001 with removed port) a component cable work correctly on your system? gcvideo uses the gamecube's digital AV lines.
Seniorcelica
Posts: 25
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:03 pm

Re: Black and white video

Post by Seniorcelica » Tue Jan 02, 2018 11:18 am

yes removed port most other games work very well great picture but animal crossing and mansion show nintendo logo ask if i want pro scan then go black and just hear audio. the gcvideo is installed properly
Post Reply