Viper GC

ViperGC/Qoob/etc
sofakng
Posts: 18
Joined: Fri Sep 14, 2018 8:08 pm

Re: Viper GC

Post by sofakng » Thu Feb 07, 2019 1:35 am

emu_kidd, do you have any ideas on my situation/problem I described above?

Basically I have a Viper GC Extreme that I can't program (and I've tried everything) and the GameCube doesn't boot to any Cobra BIOS so either the chip is blank and the programmer is broken, or maybe the chip is dead but I can't tell.

Can I flash a BIOS to an empty Viper GC Extreme using Swiss or anything?
cFmisfit
Posts: 30
Joined: Sun Mar 19, 2017 7:48 pm

Re: Viper GC

Post by cFmisfit » Thu Feb 07, 2019 3:34 am

From what I gather if the chip is in fact blank a programmer is the only option for initial setup. If it has a BIOS on it than you have options for your update method. Sucks because I would love to be able to just pop a disc in and be on my way.
User avatar
emu_kidid
Site Admin
Posts: 4576
Joined: Mon Mar 29, 2010 10:06 am
Location: Australia
Contact:

Re: Viper GC

Post by emu_kidid » Thu Feb 07, 2019 5:57 am

sofakng wrote:
Thu Feb 07, 2019 1:35 am
emu_kidd, do you have any ideas on my situation/problem I described above?

Basically I have a Viper GC Extreme that I can't program (and I've tried everything) and the GameCube doesn't boot to any Cobra BIOS so either the chip is blank and the programmer is broken, or maybe the chip is dead but I can't tell.

Can I flash a BIOS to an empty Viper GC Extreme using Swiss or anything?
You can't flash it with Swiss because support for that would be a lot of work due to the way they implemented their protection and so on. Viper GC Extreme should have a blue LED that lights up if installed properly.

With all this antiquated hardware you should be using a PC from that era for the best USB/parallel port compatibility.
Image
sofakng
Posts: 18
Joined: Fri Sep 14, 2018 8:08 pm

Re: Viper GC

Post by sofakng » Thu Feb 07, 2019 3:07 pm

Gotcha, thanks for the information.

I'll need to check on the blue LED and see what that shows. Should that be lit regardless of any programming? (ie. blank chip) If so, that should be a quick way to see if the chip/board is completely dead or not.
cFmisfit
Posts: 30
Joined: Sun Mar 19, 2017 7:48 pm

Re: Viper GC

Post by cFmisfit » Sat Feb 16, 2019 11:53 pm

I went and picked up a Windows XP PRO machine locally for 10 bucks. Got it up and running. Put all the software I needed on there and went to work. I tried the paralell programmer to start with just because I had the option. Well that went over like a fart in church. Even with everything configured properly it just would not work. So I plugged in the usb programmer and installed the unsigned drivers. I clicked the write tab, selected 2.1 BIOS, clicked open and seen it start to erase the chip like before and then start to write. Took about a minute and it was done. I turned on my GC to see the Cobra menu and all was well. I wanted to say thank you to emu_kidid for the advice. It made sense and worked perfectly. Now I can add a Viper to my collection of Cubes.
Icelvlan
Posts: 4
Joined: Tue Oct 28, 2014 3:24 am

Re: Viper GC

Post by Icelvlan » Sun Feb 17, 2019 5:50 am

Does the file just get written to the flash or is it written to the FPGA?
User avatar
emu_kidid
Site Admin
Posts: 4576
Joined: Mon Mar 29, 2010 10:06 am
Location: Australia
Contact:

Re: Viper GC

Post by emu_kidid » Tue Feb 19, 2019 8:36 am

cFmisfit wrote:
Sat Feb 16, 2019 11:53 pm
I wanted to say thank you to emu_kidid for the advice. It made sense and worked perfectly. Now I can add a Viper to my collection of Cubes.
Glad to have helped, you can also add a windows XP PC to your collection as well :P
Icelvlan wrote:
Sun Feb 17, 2019 5:50 am
Does the file just get written to the flash or is it written to the FPGA?
To the flash.
Image
CleveTripp
Posts: 1
Joined: Thu Sep 26, 2019 4:49 pm

Re: Viper GC

Post by CleveTripp » Fri Sep 27, 2019 5:42 pm

Hi...the Viper Team has released some specifications and pictures of their Viper GC Extreme modchip for the Nintendo GameCube. The chip will have 16Mbit of space on it and come with a USB adapter which you program the chip with and communicate with your PC via the GameCube's BBA port allowing for streaming data back and forth at USB 2.0 speeds.

fast turn pcb assembly
Last edited by CleveTripp on Fri Nov 08, 2019 5:53 pm, edited 1 time in total.
User avatar
emu_kidid
Site Admin
Posts: 4576
Joined: Mon Mar 29, 2010 10:06 am
Location: Australia
Contact:

Re: Viper GC

Post by emu_kidid » Fri Oct 04, 2019 8:58 am

You're about 14 years too late
Image
kublai
Posts: 8
Joined: Fri Mar 03, 2017 3:19 pm

Re: Viper GC

Post by kublai » Sat Oct 19, 2019 7:26 pm

RazorX2014 wrote:
Fri Mar 03, 2017 6:22 pm
kublai wrote:Does anyone know if a Cobra v2.1 ISO exists? I lost my USB adapter for my Viper GC so I have to upgrade via the DVD. I was able to upgrade my BIOS to v1.6 via the DVD but I'm unable to upgrade to v2.1 since it's only a .vgc file. I tried making a ISO9660 but the disc explorer keeps saying unknown file system. I tried adding the .vgc file to the v1.6 ISO but it made the file size to like 200k instead of the original size of 1.4GB when I saved the ISO. Any help is appreciated.
hi i dont have the iso but when messing with my viper extreme i found the best way was to use a games iso to add the files on for updating the viper and adding themes so i made this iso for you with the updates in so let me know if it works for you.
i maybe wrong but i believe the disc explorer only supports gamecube format discs.

the download is 10mb but when unpacked its the correct 1.35gb then put it in your gamecube and use the disc explorerr then go into the Viper-GC folder and inside you will find:
cobra21.vgc
cobra21_drive20010608.vgc
cobra21_drive20020402.vgc
cobra21_drive20020823.vgc

if you need anymore help let me know, i should point out although i used a gamecube game iso as a base i removed pretty much all the game so it wont boot or anything but you should be able to use it with disc explorer to achieve what you wanted.


Download:
Here
Thanks very much. I frogot all about this until today when I found out about swiss-gc.
User avatar
RazorX2014
Posts: 165
Joined: Sun Feb 23, 2014 6:50 pm

Re: Viper GC

Post by RazorX2014 » Mon Oct 21, 2019 7:51 am

kublai wrote:
Sat Oct 19, 2019 7:26 pm
RazorX2014 wrote:
Fri Mar 03, 2017 6:22 pm
kublai wrote:Does anyone know if a Cobra v2.1 ISO exists? I lost my USB adapter for my Viper GC so I have to upgrade via the DVD. I was able to upgrade my BIOS to v1.6 via the DVD but I'm unable to upgrade to v2.1 since it's only a .vgc file. I tried making a ISO9660 but the disc explorer keeps saying unknown file system. I tried adding the .vgc file to the v1.6 ISO but it made the file size to like 200k instead of the original size of 1.4GB when I saved the ISO. Any help is appreciated.
hi i dont have the iso but when messing with my viper extreme i found the best way was to use a games iso to add the files on for updating the viper and adding themes so i made this iso for you with the updates in so let me know if it works for you.
i maybe wrong but i believe the disc explorer only supports gamecube format discs.

the download is 10mb but when unpacked its the correct 1.35gb then put it in your gamecube and use the disc explorerr then go into the Viper-GC folder and inside you will find:
cobra21.vgc
cobra21_drive20010608.vgc
cobra21_drive20020402.vgc
cobra21_drive20020823.vgc

if you need anymore help let me know, i should point out although i used a gamecube game iso as a base i removed pretty much all the game so it wont boot or anything but you should be able to use it with disc explorer to achieve what you wanted.


Download:
Here
Thanks very much. I frogot all about this until today when I found out about swiss-gc.
You're welcome
sharkzor
Posts: 9
Joined: Mon Sep 03, 2012 8:05 am

Re: Viper GC

Post by sharkzor » Wed Oct 23, 2019 5:36 am

can someone please tell me if and how they connect to a viper(exterme) via usb?
I've tried winxp, win7 x64 and win7 x32 via vmware. only winxp managed to connect to the viper via the manager.
The viper goes into usb mode and the connection is made, but when i try to format the flash or upload a dol (swiss) it stops after 2secs and errors out.

Got the error ‘cobra usb bios not responding’
Attachments
0E668601-84AC-4A1C-96C0-7FC8D21C8B5B.jpeg
(81.77 KiB) Not downloaded yet
sharkzor
Posts: 9
Joined: Mon Sep 03, 2012 8:05 am

Re: Viper GC

Post by sharkzor » Wed Oct 30, 2019 3:50 pm

sharkzor wrote:
Wed Oct 23, 2019 5:36 am
can someone please tell me if and how they connect to a viper(exterme) via usb?
I've tried winxp, win7 x64 and win7 x32 via vmware. only winxp managed to connect to the viper via the manager.
The viper goes into usb mode and the connection is made, but when i try to format the flash or upload a dol (swiss) it stops after 2secs and errors out.

Got the error ‘cobra usb bios not responding’
Gave up. Didn’t work, even with a real windows xp machine.
Burned disc with dols and flash update. Viper 1.6 can be updated to 2.1 via the viper bios itself.
A viper extreme can hold swiss and compressed cleanrip dol :)
This method requires updating everytime via a new disc burn and those are hard to come by. Does someone have a launcher dol so it launches directly from sd? Something like the channel forwarders from the wii
User avatar
emu_kidid
Site Admin
Posts: 4576
Joined: Mon Mar 29, 2010 10:06 am
Location: Australia
Contact:

Re: Viper GC

Post by emu_kidid » Thu Oct 31, 2019 3:03 am

sharkzor wrote:
Wed Oct 30, 2019 3:50 pm
Does someone have a launcher dol so it launches directly from sd? Something like the channel forwarders from the wii
Yes, look at iplboot

Also, no one noticed but BadAss has made his own modern day IPL replacement: https://www.badassconsoles.com/hyperboot/
Image
ledu205
Posts: 1
Joined: Wed Nov 27, 2019 8:39 am

Re: Viper GC

Post by ledu205 » Wed Nov 27, 2019 8:46 am

emu_kidid wrote:
Thu Oct 31, 2019 3:03 am
sharkzor wrote:
Wed Oct 30, 2019 3:50 pm
Does someone have a launcher dol so it launches directly from sd? Something like the channel forwarders from the wii
Yes, look at iplboot

Also, no one noticed but BadAss has made his own modern day IPL replacement: https://www.badassconsoles.com/hyperboot/
Hello i use viper GC with iplboot but not boot directly on SP2SP2 ? not work for me. Boot on slot B and access SD2SP2 for load game
Post Reply